måndag 30 november 2009

Aktiemarknaden straffar klimatbovar

Australien är inte känt som ett föregångsland när det gäller åtgärder mot utsläpp av växthusgaser, snarare tvärtom. Räknat i koldioxidutsläpp per person är landet ett av dem som släpper ut mest.

Därför är det lite extra spännande att den australienska aktiemarknaden straffar företag som ökar sina utsläpp av växthusgaser med sjunkande aktiekurser.  Detta är ett nytt fenomen, visar forskning vid Griffiths universitet i Australien. Tidigare kopplades ökade utsläpp till ökad produktion och stigande aktiekurser.

-Sedan Kyotoprotokollet underteckandes har trenden kastats om helt. När utsläppen ökar hoppar investerarna av, säger Svetlana Vlady doktorand  vid Universitetet.

Även om hon drar den slutsatsen efter studier av 25 år av utsläppsstatistik och förändringar av aktiekurserna så är det oklart varför de austarlienska investerarna gör som de gör.  Just det kräver mer forskning, anser hon . Resultaten pekar dock på att investerarnas bedömningar av klimatproblemen har betydelse för hur åtgärderna mot klimatförändringar kommer att lyckas.

Inga kommentarer: