tisdag 3 november 2009

Tekannedroppet kan äntligen stoppas

Ännu ett av världens svårlösta problem kan nu ha fått sin lösning. Som alla tedrickare känner till så är det stört omöjligt att inte spilla några droppar varje gång man slår i en kopp rykande te. Det beror på att den välsmakande vätskan, under slutfasen av upphällningen, så att säga slinker runt hörnet på pipen varifrån den stilla flyter eller droppar ner på duken. Månget fint teparty har solkats av denna effekt som döpts, av engelsmännen naturligtvis, till "the teapot dribble effect".

Fenomenet är inte begränsat till tekannor. Vätskor i rörelse beter sig så där och böjer av efter föremål som kommer i dess väg. (Testa själv genom att hålla något lagom rundat under vattenkranen.) Egentligen är detta en tämligen komplicerad process som påverkas av av såväl vätskans hastighet, viskositet och av beskaffenheten (form och ytegenskaper) på det material det smiter runt. Det har därför uppger, The Guardian, ett antal gånger felaktigt proklamerats att tekannedroppsproblemet skulle vara löst.

Men nu kan problemet med droppande tekannor faktiskt  vara på väg att lösas. Fyra franska forskare vid Universitet i Lyon har tagit sig an problemet. Deras lösning skiljer sig från de tidigare försöken i denna utmanande disciplin. Tidigare har man laborerat med pipens form - en skarp kant minskar problemet eftersom drycken har svårare att smita runt ett skarpt hörn. De har belagt tekannepipens utlopp med ett hydrofobt ämne, det vill säga ett ämne som inte går bra ihop med vatten. Det hindrar vattnet att flyta ut runt hörnet utan tvingar det att bilda droppar som faller ner i koppen. Ämnet de använt kallas för parylen, en slags plast som används bland annat till fuktskydd i pacemakers.


Man kan iaktta hur en hydrofob yta påverkar vatten om man häller vatten på sin bil innan man vaxar den. På den ovaxade lacken flyter vattnet ut till en jämn film. När vaxningen är klar tvingas vattnet bilda droppar som lätt kan fås att rinna av bilen. Vaxningen har gjort lacken hydrofob. Så fungerar det även inne i den franska tekannans pip. Om man vill kan alltså själv vaxa insidan av sin tekanna för att undvika droppet. Det lär dock inte bli så gott och knappast heller långvarigt eftersom det heta teet smälter vaxet. Vi får ge oss till tåls tills de franska högteknologiska tekannorna når butikshyllorna.

Ta del av studien här.

Bilden: (a) Visar hur teet böjer av vid upphällning ur en normaltekanna. (a´) Visar hur det därefter rinner längs pipen. (b) Visar att teet inte böjer av vid upphällning ur den hydrofoba pipen. (b´) Visar att dropparna i slutet av upphällningsfasen faller rakt ner i koppen och lämnar pipens utsida obesudlad.

Inga kommentarer: