Sett till de nuvarande trenderna i energikonsumtion spås den sista pusten kostnadseffektivt utvunnen natugas lämna ledningsnätet om cirka 60 år. Det betyder inte att det är slut på gas. Bara att källorna är utspridda och/eller ligger så illa till att det inte är mödan värt att bygga rörledningar för att transportera gasen. Antingen blir det för dyrt eller så förbrukar bygget mer energi än vad gaskällan ger. Skulle man kunna ta tillvara på all naturgas skulle förråden stå sig i 120 år.
Det går att kyla natugas för transport med fordon men det förbrukar också mycket energi och är alltså ingen vettig metod. Det finns sedan tidigare kemsika metoder att göra vätska av naturgas. Problemet med dessa är att man samtidigt förorenar vätskan och får lägga ner tid, möda,pengar och energi på att rena den. Det är alltså inte lönsamt.
Det forskarna vid Max Planck institutet gjort är att ta fram en fast katalysator - en liten porös partikel laddad med platinaatomer. Dessa tvingar metanet, som är vad naturgas är, att oxidera till metanol som kan fraktas med tanbilar och båt till konsumenten. Ungefär två tredjedelar av natugasen kan utvinnas som metanol. Det fina med att katalysatorn är ett pulver är att den enkelt kan filtreras bort från metanolen innan den skickas iväg.
Metoden är inte helt utvecklad. Forskarna hoppas kunna förenkla processen, nu sker oxidationen i ett bad av svavelsyra, så att man kan gå direkt från gasformig metan till metanol. De söker också med (gas?)ljus och lykta efter ännu effektivare kalaysatorer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar