måndag 30 november 2009

Hammarhajens huvudform ger bättre syn

Hammarhajar, det finns nio olika arter - alla med mer eller mindre hammarformade skallar, har ansetts ha fått sin egenartade huvudform för att det skulle ge dem bättre förmåga att snappa upp elektriska signaler från stressade eller skadade bytesdjur. Och så kan det mycket väl vara, men det verkar finnas en enklare förklaring.

Hammarhajens egenartade huvudform gör att dess ögon hamnar långt isär. Det ger dem stereoskopiskt seende över en större del av synfältet än vad hajar med modest utformade skallar har. Det betyder att de blir bättre på att bedöma avstånd vilket inte är så dumt när man är rovfisk.

Att det är så kom som en överraskning för hajforskarna vid Floridas atlantiska universitet. De utformade sitt försök för att göra upp med myten, ofta framförd i naturprogram på TV, att hammarhajar skulle ha bra syn - något som dock aldrig testats vetenskapligt.

- När vi började försöken trodde vi inte att hammarhajar hade stereoskopiskt seende alls, säger  Michelle McComb marinbiolog vid Floridas atlantiska universitet.

Något som man nu vet att den definitivt har. Studien är presenterad i The Journal of Experimental Biology.

Inga kommentarer: