onsdag 4 november 2009

Satelliter måste ducka oftare i framtiden

I rymden kan ingen höra dig skrika. Det känner väl alla till? Men vad som kan vara värre är att i rymden kan man inte heller höra när saker kommer flygande. Och sådana saker blir allt vanligare visare en stuide från universitetet i Southhampton.

Idag rasslar det, enligt NASA, omkring 19 000 bitar rymdskrot större än tio centimeter. Småbitarna är ännu fler, uppskattningsvis runt 500.000 tusen. Och de rör sig med så hög hastighet att en kollison kan vara mycket farlig och slå ut både satelliter och människor.

Forskarna från Universitetet i Southhampton har beräknat hur ofta dessa föremål nästan träffar nåt de inte bör träffa. Svaret är ungefär 19 000 gånger i veckan. Och det kommer att öka i takt med att det skjuts upp fler och fler satelliter och att mängden rymdskrot ökar. Inom tio år kommer antalet nästan träffa vara uppe i 20 000 i veckan och om 50 är de omkring 50 000 i veckan.

För att satelliterna inte ska slås ut komemr det krävas betydligt mer intensiv övervakning av skrotet och sateliternas omloppsbanor.  Markpersonalen kommer också att betydligt oftare få ta sina dyrgripar genom undanmanövrer för att undvika att de skadas av flygande rymdskrot.

Inga kommentarer: