fredag 20 november 2009

Född snäll? Ja, kanske det

Funderat på varför en del människor verkar kunna bry sig om hur alla andra har det och mår? Kanske har du också funderat på hur de orkar eller märker även de minsta humörskiftningar i omgivningen? Förklaringen kan ligga i deras gener.

Forskare vid Kaliforniens universitet i Berkely i USA har funnit att de personer som har en viss genuppsättning har lättare för att läsa av andras sinnestillstånd och att de dessutom är mindre stresskänliga. Detta därför att den genuppsättning de har är effektivare än andra på att fånga upp signalerna från ett hormonet oxytocin. Oxytocin brukar beskrivas som ett "må gott och bry sig om-hormon". Och eftersom de är bättre på att ta hand om det så blir de också något mer empatiska och tåliga mot stress.

Nu är det inte kört för de av oss som inte begåvats med denna lyckliga genuppsättning. Som så ofta i genetikens underbara värld så får vi våra karaktärsegenskaper från många håll och alla är inte genetiska. Däremot är det kanske så att de som inte har denna speciella genppsättning helt enkelt får anstränga sig lite mer i sociala sammanhang.

Riktigt kraftig störningar i känsligheten för oxytocin kan däremot ligga bakom sociala fobier och kanske även autism.

Inga kommentarer: