söndag 8 november 2009

Varning: Handla ekologiskt gör dig snål och lögnaktig, eller?

Psykologiforskare vid Torontos universitet har efter en serie experiment funnit att de som handlar ekologisk mat är snålare och mer benägna till stöld och lögn än andra för att komma över pengar. Oj då! hur kan det hänga samman?


Forskaren gjorde tre typer av experiment:
  1. En studie som visade att de som handlade ekologiskt uppfattas som mer samarbetsvilliga, etiska och altruistiska. 
  2. Efter shopping visade det sig att de som handlat ekologiska produkter höll hårdare i slantarna då de ställdes inför en person som behövde pengar. 
  3. I ett dataspel visade det sig de också var mer benägna att stjäla och ljuga för att komma över pengar. 
Ergo: De var snålare och drog sig inte för att ljuga och stjäla.

Detta är ett psykologiskt experiment och sådana är alltid lite vanskliga att tolka (Betyder det man gör i ett dataspel att man också agerar så i verkligheten?)  men resultaten som publicerats i Nature Reports climate change förtjänar att tas på allvar. De pekar på att det finns en risk att människor är så nöjda med att köpa ekologisk mjölk att de enkelt bortser från det ekologiskt problematiska med att köra stor bil för att köpa mjölken.


De betyder dock inte att man nu måste smyga med sin inköp av ekologiska varor för att undvika att betraktas som en lögnaktig snåljåp. Författarna menar att resultaten tyder på att inköpen av ekologiska varor kan fungera som en moralisk motvikt som gör det möjligt att vara lite mer moraliskt flexibel i andra sammanhang. Alltså det forskarna i Toronto har beskrivit är det fenomen som flertalet bantare, fd rökare med flera så väl känner till: "Nu har jag ätit vetekli i (inte rökt på) två veckor så på lördag ska jag ha en fet pizza och gräddtårta (ta en fet d-a cigarr), det har jag förtjänat."

Inga kommentarer: