fredag 27 november 2009

Ogräs lösningen för klimatanpassat jordbruk

Ett föränderligt klimat utsätter växande grödor för svåra påfrestningar. Klarar de dem inte så växer de mindre. Om växterna som har svårt att hänga med i klimatsvängarna råkar vara vete, kål potatis eller någon annan växt som ingår i basfödan kan det skapa problem med försörjningen av en växande befolkningen.

- Fröproduktionen går ner med 60 procent för växter som inte klarar av att anpassa sig till ett förändrat klimat, säger Giles Johnson vid Manchesters universitet.

Det betyder minskad avkastning på åkrarna och tråkigt nog är vete, korn och ris några av de växter som är dåliga på att snabbt anpassa sig till klimatförändringar med snabbare och kraftigare skiftningar i väderleken.

Lösningen kan finnas vid våra skosulor. En växt, som närmast betraktas som ogräs, har visat sig vara extremt duktig på att anpassa sig till snabba klimatförändringar. Backtrav, en närmast gräsliknande växt besläktad med bland annat kål och raps, har i försök utförda vid universitetet i Manchester, visat sig kunna växa till bra även vid kraftigt förändrade växtvillkor. I försök där backtrav först odlades under dåliga ljusförhållanden och sedan fick mycket ljus ökade tillväxten snabbt med 40 procent. Förklaringen anses vara att backtrav kan av någon, ännu oklar, anledning dra nytta av en viss gen som hjälper den att snabbt anpassa sig. Detta borde vi försöka lära vårt vete, korn och ris menar Manchesterforskarna.

-Vill vi säkra matproduktionen måste vi snabbt odla fram växter med en ökad förmåga att tåla växlingar i miljön, säger Giles Johnson.

Om vanlig växtförädling inte klarar jobbet bör man testa med genetisk förädling så att våra baslivsmedel kan fortsätta att vara det även om klimatet mer eller mindre spårar ur. Studien är presenterad i tidskriften Plant Physiology.

Inga kommentarer: