Inom genetik finns en effekt som bäst beskrivs på engelska "The grandmother effect" eftersom den är innefattar både mormor och farmor. Tanken är att närvaron av dessa äldre kvinnor, som är besläktade med barnen och därmed har ett evolutionärt intresse att dessa gener ska föras vidare, skulle ha en positiv effekt på barnbarnens överlevnad. Denna effekt har dock varit svår att belägga.
Nu kompliceras den bilden ytterligare av forskarna i Cambridge i England. De har upptäckt att hur mor- och farmödrarna påverkar barnbarnen beror på hur nära släkt de är räknat i antalet gemensamma X-kromososmer.
- En mormor har 25 procent identiska X-kromosomer med både barnbarn av båda könen.
- En farmor har 50 procent identiska X-kromosomer med sina kvinnliga barnbarn och 0 procent med sina manliga barnbarn.
Forskarna i Cambridge har genom att studera sju olika populationer i Asien, Nordamerika, Europa och Afrika funnit att det finns en "grandmother effect". Men den gäller, såvitt man kunnat se, bara farmödrar och effekten är olika för pojkar och för flickor.
- Närvaron av en farmoder hade i alla de sju populationerna en positiv effekt på flickorna och en skadlig effekt på pojkarna eftersom hennes närvaro eftersom den är kopplad till högre dödlighet, säger Molly Fox forskare vid Cambridge.
Forskarna har bara mätt påverkan i form av dödlighet. Hur denna påverkan går till är ännu höljt i dunkel. Den skillnad i effekt som synbarligen har sitt upphov i släktskap på kromosomnivå är en faktor som kan ha bidragit till att det varit svårt att belägga "The grandmother effect".
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar