torsdag 19 november 2009

Svenska insjöfiskar trotsar ostraffat "naturlag"

De två insjöfiskarna braxen och björkna, båda av karpsläktet, trotsar naturlagen om att individer från olika arter som parar sig inte får fertil avkomma. Braxen och björknan tycks strunta i detta och rumlar runt över artgränserna och skaffar sig hybridungar som själva i sin tur kan få ungar visar en färsk avhandling från  Uppsala universitet. Där framgår också att det är främst braxenhonor som parar sig med björknahanar.

I vissa sjöar kan så mycket som 25 procent av beståndet av braxen och björkna i själva verket utgöras av hybrider. En effekt av detta är att det är svårt att se om det man som metare fått på kroken är en braxen eller en björkna eller något annat. För att skilja ut arterna har Marnie Dermandt, som författat avhandlingen, fått granska fiskens gener.

En tänkbar effekt av denna hybridisering mellan arterna är att på sikt bildas en ny art eller att artbarriären mellan arterna rivs ner och vi får en bjöxen eller brakna istället för braxen och björkna. Det vekar emellertid inte ske.

-Enligt vad mina studier visar uppstår ingen ny art här. Den genetiska skillnaden mellan braxen, björkna och deras hybrider är för stor, säger Marnie Dermantd.

Exakt vad det är som förmår att upprätthålla artbärriären är i dagsläget oklart.

Inga kommentarer: