måndag 23 november 2009

Moderlösa soldatmyror byter avdelning


Soldatmyror i Afrika är inte kända för sin godmodighet. De drar omkring i flockar på miljontals individer och förtär det de hittar och kan rå på vilket kan vara rätt stora djur.  Stöter de på en annan grupp soldatmyror så blir det kamp med livet som insats.

Centrum och alltings mening i soldatmyrornas samhälle är drottningen som är mor till alla myrorna och den ende som kan föra myrsamhällets gener vidare. Men vad händer om hon försvinner? Om hon skulle bli uppäten eller myrnappad av danska forskare till exempel?

För det är precis vad forskarna från Universitetet i Köpenhamn har gjort.  De stal drottningen från ett antal myrsamhälle för att se vart alla andra miljontals myror tar vägen. Just det har nämligen varit lite av ett mysterium. Det handlar trots allt om några miljoner myror.

Resultatet är lite överraskande. De moderlösa soldatmyrorna flyttar helt enkelt in i ett närbeläget soldatmyresamhälle vilket är anmärkningsvärt eftersom de omedelbart skulle ha dödats om de försökt något liknande så länge den egna drottningen var vid liv. Det som händer är att den doft som tidigare identifierade dem som medborgare i ett visst myrsamhälle bleknar och de antar istället samma doft som myrorna i det nya samhället.

Varför sker då detta? Forskarna antar att den soldatmyretropp, som får förstärkning, helt enkelt får fler gripklor som kan samla in föda vilket gynnar drottningens avkomma. Gratis arbetskraft således. Men vad vinner de moderlösa soldatmyrorna på att ställa sig under en ny drottning? Inte så mycket visar det sig. Men faktum är att man ger en avlägsen, men dock släkting, en hjälpande hand. Soldatmyresamhällen förmeras genom avknoppning så släktband finns där. Och man är i alla fall mer släkt med dem än med djungelns alla andra myror.

Ett myrsamhälle testade en mer republikansk metod. När drottningen var död fortsatte de som vanligt men försökte föra sina gener vidare genom att producera ett antal flygfärdiga hanmyror. Verksamheten gav så få sådana att den troligen var helt resultatlös. (Cirka 30 mot normalt 3 000.)

Studien är publicerad i Proceedings of The Royal Society B

Inga kommentarer: