tisdag 10 november 2009

Strålning från trådlösa telefoner påverkar hjärnan

Mikrovågstrålningen från mobiltelefoner och trådlösa telefoner påverkar hjärnan visar en färsk doktorsavhandling från Örebro universitet. Studien bygger till en del på att unga användare rapporterar vilka hälsoproblem de upplevt och om dessa kan kopplas till hur de använder de trådlösa telefonerna. De ungdomar som använder telefonerna ofta uppvisar också fler ohälsosymptom och upplevde själva att deras hälsa var sämre.


- Kopplingen var starkast för huvudvärk, astmatiska besvär och koncentrationssvårigheter. Men det krävs mer forskning för att utesluta en påverkan av andra faktorer och felkällor, även om det är svårt att se att sambandet helt skulle kunna förklaras av sådana, säger Fredrik Söderqvist som gjort studien.


En annan del av studien bygger på mätningen av en viss typ av äggviteämnen i blodet från vuxna användare. Studien pekar på att det finns ett samband mellan användning av trådlös telefoni och förhöjda ämnen av ämnet. 


Idag har nästan samtliga barn från 7 års ålder tillgång till en trådlös telefon, men användningen tar fart först runt 12-årsåldern, och drygt 80 procent av alla 19-åringar använder dem regelbundet. Samtidigt visar undersökningen att mindre än en procent av barnen och ungdomarna använder headset alltid eller ofta.

- Det är bekymmersamt, eftersom eventulla hälsoeffekter av långtidsexponering för mikrovågor inte är klarlagda, i synnerhet för barn och ungdomar. De gränsvärden som finns i dag skyddar mot uppvärmning, en så kallad termisk effekt. Men om det finns mekanismer som inte är beroende av uppvärmning, är det inte säkert att dagens gränsvärden ger ett skydd. Och det kan handla om effekter som visar sig först längre fram i tiden, säger Fredrik Söderqvist.

1 kommentar:

Anonym sa...

Så ligger det tydligen till!

Skriv gärna mer om detta ämne, eftersom media ”mörkar” och undviker att upplysa folket.

Tack!