måndag 9 november 2009

Fåglar ser inte färger i skymningsljus

Fåglar har jämfört med människor väldigt bra syn. De ser skarpt på långt håll och deras färgseende är överlägset eftersom de kan urskilja fler färger och se ultraviolett ljus. Men detta har ett pris. Den höga upplösningen kräver ljus, mycket ljus. För att kunna se alla dessa färger behöver fågelögat ha tillgång till mellan 5 och 20 gånger mer ljus än vad ett människoöga behöver för att se färger visar en studie utförd vid Lunds universitets syngrupp. Åtminstone gäller det för de dagaktiva papegojor som studien utfördes på.

Det betyder i praktiken att fåglar bli färgblinda vid skymningen medan vi människor har kvar vårt färgseende i så svagt ljus som en vid fullmåne en molnfri natt.

Faktum är att fåglars färgseende, visserligen fantastiskt under dagen, också är det som kanske är känsligast för svagt ljus. Av de ryggradsdjur som testats är fåglarna de som förlorar sitt färgseende först på kvällen.

Kunskapen om har illa fåglar ser färger i svagt ljus kan ge ny kunskap om vad färger betyder för dem. Exempelvis har en del fåglar färggranna ägg men då dessa kan ligga i ett dunkelt bo är det inte säkert att fåglarna ser färgerna.

Studien är presenterad i Journal of Experimental Biology.

Inga kommentarer: