lördag 21 november 2009

Nanopartiklar i vanliga hushållsprodukter kan skada generna

Nanopartiklar av ämnet titanoxid används i många vanliga produkter som finns i hushållet. De kan hittas i kosmetika, solskyddsmedel, färg, tandkräm, kosttillskott och vitaminer med flera produkter. Forskare vid UCLa i Kalifornien i USA har upptäckt att dessa nanopartiklar kan skada DNA hos möss vilket ger upphov till sådana skador på kromosomerna och inflammationer som ökar risken för cancer.

Detta är en omsvängning. Tidigare har nanopartiklar av ämnet titanoxid ansetts giftfria eftersom de inte gett upphov till kemiska reaktioner. Giftfria anses de fortfarande vara. Det som ger skadorna på DNA är titanoxiden är på plats och genom sin närvaro ger upphov till eller stödjer processer som skadar DNA.

När nanopartiklarna väl letat sig in i kroppen så sitter de där för gott eftersom kroppen inte har något sätt att göra sig av med dem. De är också så små att de kan dyka upp var som helst i kroppen. De kan till och med ta sig igenom cellväggar.

Det kan vara så att en viss andel av spontant uppkommen cancer orsakas av dessa partiklar. Det kan också vara så att vissa personer är mer känsliga än andra. Jag anser att dessa nanopartiklars giftighet inte studerats tillräckligt väl, säger Robert Schiestl vid UCLA.

Studien är publicerad i tidskriften Cancer Journal.

Inga kommentarer: