tisdag 1 december 2009

Var fjärde sitter på fel jobb och riskerar hälsan

Om du har tolv ordinarie arbetskamrater så har tre av dem fel jobb och mår inte bra av det.  Tycker du att det låter mycket? Ta en kik på vikarieskaran. Hälften av dem har fel jobb och det mår inte de heller bra av. Det visar en ny avhandling i psykologi från Stockholms universitet.

- Konsekvenserna för hälsa och välbefinnande är tydliga: personer som upplever sig vara på fel plats har fler symptom på ohälsa och de rapporterar också sämre lärande och utvecklingsmöjligheter i arbetet, ett mindre inflytande samt lägre stöd från överordnade, säger Sara Göransson avhandlingens författare.

Men de negativa konsekvenserna stannar inte vid personlig ohälsa. Trivs man inte så presterar man sämre vilket alla inblandade, inklusive arbetsgivare och arbetskamrater, förlorar på.

- Individer som ser en negativ inverkan på hälsan från arbetet ger mindre tillbaka till organisationen på olika sätt, och vill inte heller vara kvar om de kan välja. Här finns en oanvänd potential för företagen, menar Sara Göransson.

Nu finns det, visar avhandlingen, inget skäl att kasta in handduken. Det går att öka trivseln och arbetsglädjen.

- Företag och organisationer har stor makt i att ta ett större ansvar och bidra till en mer hållbar utveckling för både individer och organisationer, genom att exempelvis genomföra förändringar med omsorg. Min avhandling visar att medarbetare på ett sjukhus där man fått vara mer delaktig i en förändring mådde bättre och hade mer positiva attityder till sin arbetsgivare än medarbetare på ett sjukhus där förändringen genomförts utan delaktighet från medarbetarna, berättar Sara Göransson.

Läs avhandlingen här.

Inga kommentarer: