fredag 13 november 2009

De rika länderna MÅSTE betala för ren teknik i fattiga länder

Om inte de rika länderna kan enas om att betala kostnaderna för att överföra effektivare, och därmed mer klimatvänlig, teknik till de fattiga länderna så kommer målet att begränsa uppvärmningen av jordens klimat med max två grader inte att uppnås. Det skriver två forskare från universitetet i Oxford i en studie. Studiet utgör ett ekonomiskt beskt besked till jordens rika länder. Notan som landar på dessa  länders bord är på 50 miljarder brittiska pund.

De två forskarna riktar in sig på energi från koleldade kraftverk. De ser nämligen ingen möjlighet att snabbt ersätta kolet och det är också där det finns stora klimatvinster att göra genom att effektivisera energiproduktionen. Den bästa koltekniken i de rika länderna ger, jämfört med den teknik de fattiga länderna har tillgång till, dubbelt så mycket energi för varje utsläppt enhet av växthusgasen koldioxid. Att föra över den tekniken till de länder där energiproduktionen med kol förväntas växa mest skulle alltså ge stora miljövinster.

De två forskarna menar att de rika länderna har en skyldighet att göra detta eftersom de har de tekniska och ekonomiska resurserna samt att de genom att göra det tar ansvsar för all koldioxid de släppt ut genom historien.

Läs studien här.

Inga kommentarer: