söndag 15 november 2009

Är pensionering ungdomens källa?

Att gå i pension kan vara den bästa föryngringskur de flesta av oss kan hoppas genomgå. Det visar en studie utförd vid stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet. Studien bygger på data från 14 000 anställda vid ett franskt energiföretag. Dessa har under 14 års tid, sju år före och sju år efter pensioneringen, fått rapportera hur de mår.

Studien visar att pensionering är rena hälsopillret. Sett till hälsoläget så upplever de nyblivna pensionärerna att de blivit åtta till tio år yngre. Dessutom så minskade problemen med sömnstörningar efter pensioneringen.

- De nya rönen bör ge politiska beslutsfattare som försöker övertyga arbetstagare att stanna längre i arbetslivet en tankeställare. Äldre arbetstagare som har dålig självskattad hälsa, och som dessutom ser att många av deras äldre vänner och före detta kollegor åtnjuter utmärkt hälsa, kan rimligen känna sig mer motiverade att gå i tidig pension än att fortsätta arbeta efter 65, säger Hugo Westlund, forskare vid Stressforskningsinstitutet.

Alla vinner inte lika mycket på att gå i pension. Mest vinner de som har en dålig arbetsmiljö.


Inga kommentarer: