onsdag 11 november 2009

Konsensus om klimatet? Wikipedia sammanfattar

Det är inte superenkelt att greppa frågan om klimatförändring orsakade av mänskliga aktviviteter. Det går långsamt, man ser den inte, om man gör något så tar det lång tid innan det ger resultat och åtgärderna kräver något så svårt av oss som att förändra våra vanor.

Det är därför inte konstigt att många värjer sig mot tanken på att klimatförändringarna är på riktigt. De som verkligen slår ifrån sig frågan brukar hävda att vetenskapsmännen inte ens själva kan enas om att det är en klimatförändring på gång och om det skulle finnas en majoritet så är den i alla fall inte så stor.

Att själv kolla upp det är inte lätt. Ett ställe att starta på är Wikipedia som gjort en sammanställning, på engelska, om hur det ser ut i forskarvärlden. Och det mäts bland annat genom vilken förklaring till klimatförändringen som anges i publicerade vetenskapliga artiklar. Slutsatsen? Ja forskarvärlden är nog så pass enig som en grupp människor som har till jobb att tänka nytt, fritt och självständigt kan, och bör, bli.

Sidan har också länkar till texter om det som kan tala för att forskarvärlden är splittrad i frågan.

Länk till Wikipedias sida om Konsensus om klimatförändringen.

Inga kommentarer: