söndag 22 november 2009

Flugpapper i nanoskala fångar cancerceller

Forskare vid Kaliforniens universitet i Los Angeles, UCLA, har utvecklat en metod som kan påskynda upptäckten av metastaser och övervaka hur behandlingen av en cancerpatient framskrider. 

Ofta är sjukvården framgångsrik i att behandla den elakartade tumör som upptäcks först och är skälet till att patienten sökt vård. Många faller dock offer för de metastaser, eller om man så vill sekundära tumörer, som uppstår när cancerceller lossnar från den ursprungliga tumören och börjar växa till på en ny plats i kroppen. 

Forskarna vid UCLA har nu utvecklat en ny metod för att på ett snabbare sätt se om sådan lösa cancerceller finns i patientens blod. Det kan ge tidigare upptäckt, en bättre prognos för behandlingen och effektivare behandling. 

Det forskarna har gjort är att utforma ett silikonchips så att det är proppfullt med små kuddar och räfflor. Därmed får det en stor yta som kan beläggas med ett ämne som signalerar förekomsten av lösa cancerceller i blodet. Det räffliga chipset fångar upp tio ånger fler lösa cancerceller än vad den nu använda metoden gör vilket leder till tidigare och säkrare diagnoser och en möjlighet att övervaka hur effektiv den behandling patienten får är.

Inga kommentarer: