onsdag 11 november 2009

Biologisk mångfald kan överleva klimatförändring

En nyhet som kan ge lite hopp i skuggan av klimathotet. Den befarade utarmningen av den biologiska mångfalden som förväntas bli följden av snabba klimatförändringar kanske inte blir så dramatisk som befarats. I ny studie publicerad i Nature visar två forskare från universitetet i Oxford i England att livet har bättre möjligheter än man antagit i de mest pessimistiska prognoserna.

De två forskarna har granskat hur 786 djurarter på sex kontinenter. Och de har kunnat konstatera att trots att dessa arter har fått se sina livsutrymmen krympa så är flertalet arter faktiskt kvar. En förklaring till detta är att det inte bara är storleken på de bevarade habitaten som har betydelse för mångfaldens bevarande. Minst lika viktigt är kvaliteten på dem. Finns det i mikroskalan variationer i miljön så ger det mångfalden en chans.

De två Oxfordforskarna menar att en förklaring att prognoserna för den biologiska mångfalden varit för negativa är att man inte tagit tillräcklig hänsyn till de lokala variationer, och därmed tänkbara biologiska nischer, som finns i den lokala skalan.

Helt vill de inte heller blåsa faran över. Krympande livsutrymmen och klimatförändringar kan göra det för svårt för arter att klara språnget till nästa lediga utrymmen när det ändrade klimatet tvingar arter att flytta.


Mer här.

Inga kommentarer: