måndag 2 november 2009

Svårt bevara erfarenheter när vården organiseras om

Sammanslagningar har blivit något av en standardmedicin inom hälso- och sjukvården för att spara pengar. Det som hägrar bortom sammanslagningarnas konvulsioner är El Dorado, förlåt ökad effektivitet. Men det är ett begrepp som är luddigt i kanterna menar Agneta Kullén Engström i sin doktorsavhandling som hon lagt fram vid Nordiska Högskolan för folkhälsovetenskap.

- Det talas ofta om effektivitet utan att begreppet definieras närmare, men det påverkas av såväl organisationens struktur, ledarskap som medarbetarskap, säger hon.

– Ledarskapet,kommunikationen, kulturen, medarbetarnas delaktighet samt att ord och handling följs åt tycks vara några av nycklarna till organisationers framgång vid förändring säger Agneta Kullén Engström, som intervjuat ett stort antal chefer och medarbetare i anslutning till olika strukturförändringar inom hälso- och sjukvården.

Förändringsprocesserna kan beskrivas som en dubbelspiral, med två olika sammanflätade sidor. Den ena sidan kännetecknas av förpliktelser, trygghet och positiva känslor medan den andra kännetecknas av negativa känslor, brist på förpliktelser och trygghet.

Samtidigt tenderar de lärdomar som finns att dra från tidigare genomförda strukturella förändringar, enligt Agneta Kullén Engström, att ignoreras vilket innebär att redan gjorda misstag tenderar att upprepas. Strukturella förändringar inom hälso- och sjukvården borde istället bygga på tidigare erfarenheter samt ha en stark förankring bland medarbetarna för att vara framgångsrika och hållbara.

Inga kommentarer: