lördag 7 november 2009

Dinosaurier blir allt färre - igen


Det är cirka 65 miljoner år sedan dinosaurierna (om man inte räknar fåglar till den gruppen) dog ut. Trots det skördas det fortfarande offer i dinosauriernas artlista. Så många som var tredje dinosauríeart kan vara på väg att försvinna, Och det beror bland annat på att datortekniken utvecklats.

Vad är det som har hänt? Jo enligt forskarna på Berkely i Kalifornien i USA så har paleontologer mer och mer börjat intressera sig även för de små dinosaurierna. Med hjälp av datortomografi har alla dessa små fossilerade delar av dinosaurier kunnat ställas samman så att man kan följa hur dinosaurier växte upp och åldrades. Och då finner man att flera arter ibland kan vara samma art, fast i olika ålder.

- Ungdomar och vuxna djur av dessa arter ser väldigt, väldigt olika ut, säger Mark B Godwin vid UC Berkelys panteologiska museum.

Och detta har paleontologer missat att ta hänsyn till när de beskrivit nya dinosariearter menar han. Han har tillsammans med John Horner vid Klippiga Bergens museum. (Klippiga Bergen är en rik dinosauriefyndplats.) publicerat en studie där de visar att det som förmodats vara tre arter av dinosaurier i själva verket är ungar, ungdomar och vuxna djur av samma art. De tror nu att så mycket som var tredje dinosaurieart bara existerat i de vetenskapliga rullorna.

- Det finns många behornade dinosaurier som jag tror har delats upp i för månmga arter, säger Mark B Godwin.

Illustrationen, av Holly Woodward, visar inte tre arter utan en mycket ung, en "tonåring" och en vuxen individ av samma art: Pachycephalosaurus wyomingensis. Ännu en art som de två forskarna tror att man får skriva av är Nanotyrannus, en mycket liten T-rex som nog bara är just det och inte en egen art.

Mer information här.

1 kommentar:

Anders Jalakas sa...

Nu har även Ny Teknik uppmärksammat detta. Se här: