När människan för omkring 10.000 år sedan lärde sig bruka jorden för att utvinna mat var det en revolution av tillgången till föda. Jordbrukskunskaperna gav oss möjlighet att öka i antal. Vi var dock inte den första arten som valde att bli torvan trogen. Myror och termiter har odlat svamp i 50 respektive 30 miljoner år.
Att odla är inte lätt. Idealet är att få just det, och inget annan än just det man vill odla att slå rot på den plats man valt för grödan. Som nybörjare på fältet har vi en del problem som termiterna har löst för länge sedan. Termiterna klarar nämligen att bevara sina odlingar som monokulturella, något som vi försöker lösa med ogräsgifter och mekanisk bekämpning. Hur gör då de små liven?
Lösningen är tid, gödsel och utsäde. Termiterna odlar en slags svamp. Men inom den kan det finnas varianter som är olika högavkastande. Termiterna gynnas av att bara ha de högavkastande varianterna i sina odlingar. Det uppnår de genom att då och då röja odlingarna. De återplanterar genom att gödsla med sin egen avföring som innehåller svampsporer de fått i sig genom att äta svampen. Eftersom de högavkastande varianterna utgör en större del av födan så kommer dessas sporer att dominera i nyplanteringen. Och för varje nyplanteringen förstärks den tendensen. Enklet giftfritt och uppenbarligen hållbart.
Studien om termitjordbruk är publicerad i tidskriften Science.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar