torsdag 5 november 2009

Åter gott om lövträd i skogen.

Den nyss presenterade Riksskogstaxeringen visar att det nu finns lika mycket lövträd i skogen som på 1920-talet. Och det är ju bra med tanke på att det funnits farhågor för att skogen skulle bli en enda stor granåker.

- Vi nådde det förra seklets bottennivå för andelen lövträd runt år 1980. Efter det ser vi att lövträden ökat från 400 till drygt 600 miljoner kubikmeter, säger Per Nilsson, redovisningsansvarig för Riksskogstaxeringen vid SLU (Sveriges Lantbruks Universitet.

För de flesta av oss, som mest använder skogen som strövområde innehåller Riksskogstaxeringen ännu en god nyhet. Det är just den skogen som är rikast på lövträd-

-Vi ser att den tätortsnära skogen är betydligt rikare på lövträd än annan skog. Den är också virkesrikare och har mer buskar men mindre blåbärs. Och lingonmarker, säger Per Nilsson.

För den biologiska mångfalden är det ökade inslaget av lövskog också positivt. Dels för att det betyder att diversiteten i skogen ökat och därmed ger utrymme för fler biologsiska nischer = fler ställen för olika arter. Och dels för att de tätplanterade granåkrarna inte är någon särskilt rik biologiska miljö.

Mer skogen här.

Inga kommentarer: