fredag 6 november 2009

Arkitekturen gav näring till oroligheterna på Nordirland

Det sätt som en stad är byggd på kan stödja våldstendenser eller framkalla fredligare situationer. Det visar en studie som utförts i Belfast av universitetet i Manchester. Studien gick till så att man delade ut engångskameror i stort antal till befolkningen och uppmanade dem att fotografera miljöer som var konfliktrika.

Exempel på byggander och strukturer som bidrar till, och i vissa fall inbjuder till, utbrott av våldsamheter av olika slag är höga stängsel. Om området bakom tillhör andra sidan i konflikten är stängslet ett bra ställe att bombardera motståndaren med sten utan att riskera upptäckt. Ett annat exempel är hur stadsplanerarna med de bästa intentioner flyttade en gångbro femtio meter och anlade vilohyllor för rullstolsbundan på dem. Dessa visade sig fungera som plattformar för stenakstning in på de "andras område".

De många murar och stängsel som byggts i Belfast för att skilja katolska och protestantiska områden är också exempel på byggelement som, även om de kan hindra akuta sammandrabbningar, uppehåller spänningen i området.

Men det finns också exempel i Belfast på hur nya sätt att arbeta med arkitektur kan bidra till en fredlig utveckling i området. Ombyggnaden av citycentret Stewartstown Road med butiker, kaféer och kontor har förvandlat det till ett område för fredlig samexistens. Tidigare var området hårt drabbat av stadens våldsamma motsättningar.

- Det uppnåddes genom nogrann planläggning: Man drog en korridor genom byggnaden så att man hade lika bra tillgång till området oavsett från vilket håll man kom. Man ritade också om att ritningar så att alla kontor är exakt lika, säger doktor Ralf Brand som genomfört studien.

- Det kan tyckas som att utfromningen av en korridor och av kontorsrum är betydelselösa. Men i konfliktdrabbade områden är det precis denna omsorg om detaljer som krävs, säger han.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Var kom Dublin in i bilden? Några sådana områden som du beskriver finns inte där. Ett skrivfel?

Men tänk vad forskare kan hitta på. Bäst kanske hade varit att jämna Belfast med marken? Undrar vad de säger om Derry som inte är byggt på samma sätt.

Anders Jalakas sa...

Aj, byter stadsnamn