måndag 9 november 2009

Medicin för rätt kolesterol kan hjälpa hjärtsjuka

Det är känt sedan tidigare att "det onda" kolesterolet i blodet lagras på kärlväggar och därmed ökar risken för hjärtsjukdomar. Nu har forskare vid universitet i Oxford visat att det är gynnsamt för patienter som drabbas av åderförkalkning, dvs att fett ansamlas på kärlväggarna, att behandlas med medicin som höjer halten av "det goda" kolesterolet i blodet. Detta har man ansett länge, så det Oxfordforskarna gjort är att testa detta antagande och funnit att det håller.

- Vi har genom att använda magnetröntgen funnit att beläggningarna i kärlväggarna minskat efter ett år av behandling med nicotine acid, säger doktor Robin Choudhury vid Oxfords hjärtmedicinska avdelning. Det här visar att det finns förutsättningar för att erbjuda nya behandlingar som kan gynna många människor i hela världen.

Nocotine acid, också kallat niacin, är en gammal medicin som använts för att lindra hjärtprobem. Den kom dock i skymundan när statinerna gjorde sitt intåg. Studien i Oxford tyder på att den kan vara ett värdefullt komplement till dessa eftersom den är känd för att höja halterna av "det goda" kolesterolet.


Inga kommentarer: