måndag 2 november 2009

Förnyelsebar energi minskar behovet med 30 procent

Det kan vara betydligt enklare att byta ut de fosslila bränslena än vad man hittils har räknat med hävdar två forskare från Kaliforninen i USA i en artikel i novembernumret av Scientific American.

- Det mesta av den teknik som behövs för att byta från fossila bränslen till ren förnyelsebar energi finns redan. Att införa den tekniken innebär att man måste övervinna svårigheter med planering och politik.  Men gör man det kan det resultera i en 30-procentig minskning av energibehovet, säger Mark Z Jacobson professor civil- och miljöteknik vid Stanfords universitet och forskaren Mark Delucchi vid universitet i Kalifornien.

Förklaringen till den beskrivna 30 procentiga minskningen av energibehovet är till en del att förbränningsmotorer är väldigt ineffektiva. Bara 20 procent av energin används, resten blir spillvärme, medan elmotorer använder 80 procent av energin till nyttigt arbete. En annan förklaring till behovsminskningen är att energin från de förnyelsebara källorna är, sedan man väl fått fatt i den, lätt att transportera eftersom sol- och vindkraftverk producerar el som kan skickas i ett ledningsnät.  Olja, kol och bensin måste fraktas runt på båtar och lastbilar för att nå konsumenten.

I artikeln visar de att produktionskapaciteten för sol och vindkraft vida överstiger jordens energibehov.Vinden räcker för fem till 15 jordklot, solenergin till omkring  30.

Men vad gör man om det inte blåser och är mulet? Det finns svar på det också. Med tillräckligt stora sammanhängande ledningsnät löser det sig nära nog automatiskt: Som alla vet är det ju alltid soligare någon annanstans.

Inga kommentarer: