onsdag 11 november 2009

Halka det nya vapnet mot insektsinvasion

Insekter är fenomenala på att ta sig fram till platser där vi helst inte vill ha dem. Därför lägger vi ner stora pengar för att med olika gifter hålla krypen borta från våra bostäder och matförråd.

Nu har forskare vid universitetet i Cambridge, av en slump faktiskt, upptäckt ett sätt att hålla krypen borta utan sprida gifter i naturen. Så här, ungefär går det till.

Insekter, som exempelvis de fantastiska klättrarna kackerlackorna, tar sig med lätthet upp för teflonbelagda ytor.  Det gör de genom att bland håren på sina trampdynor utsöndra ett kletigt sekret som ger dem ett fantastiskt fäste. Cambridgeforskarna har tagit fram en giftfri beläggning som lurar insekterna att istället producera en sekret som är rena glidmedlet och krypen tappar fotfästet.

Om det också fungerar att använda i stor skala kan beläggningen läggas i ventilationsrör, runt öppningar och andra ytor som insekter använder för att ta sig dit vi inte vill.

Och slumpen, vari bestod den? Syftet med forskarnas studier var att se hur insekters väggrepp fungerar och upptäckte då att just detta material hade extra användbara egenskaper.

Detaljer om hur detta går till är svårt att få fram då materialet har patentsökts.

Inga kommentarer: