tisdag 6 oktober 2009

Vågkraft positivt för mångfald i havet


Att placera ut vågkraftverk i havet är inte ett ingrepp som hotar den biologiska mångfalden i havet. Snarare tvärtom. Det visar en färsk avhandling från Uppsala universitet.


Olivia Langhamer har studerat effekten på det marina bottenlivet vid den försöksanläggning för vågkraft som Uppsala universitet har utanför Lysekil.

Vågkraftverket består av 26 stålbojar förankrade i lika många betongfundament. Hälften av fundamentet är försedda med håligheter där hårdbottenorganismer kan flytta in. Och det har de gjort. Nu finns där gott om blåmusslor, krabbor, fiskar och djur som sitter fast på fundamenten. Det är inte särskilt konstigt att det blir så. Betongfundamenten står på mjukbottnar (lera). De djur som drar nytta av vågkraftverket är de som lever på hårdbottnar. Och eftersom hårdbottnar är bristvara i havet så ger vågkraftverket ungefär samma effekt som när man skapar konstgjorda rev.

- Min slutsats är att vågkraftverken troligen inte har inverkat på mjukbottnarna i området, eller att de har haft en mycket liten inverkan. Däremot ökade den biologiska mångfalden markant tack vare betongfundamenten som utformats speciellt med tanke på djuren, berättar Olivia Langhamer. 

Ännu en faktor som påverkar resultatet positivt är att fisket begränsas. Det ger en frizon där annars hårt fiskade arter kan växa till och eventuellt vandra ut till andra områden.

Läs avhandlingen här.

Inga kommentarer: