lördag 31 oktober 2009

20 miljarder kostar nubben om året

Johan Jarl, forskare vid Lunds universitet,  har i sin doktorsavhandling satt ett pris på vad alkoholen kostar samhället. Slutnotan för sjukfrånvaro, sjukvård, förtidspensionering, för tidig död och förebyggande insatser är 20,3 miljarder kronor. Stora summor förvisso men utslaget per invånare blir det cirka 2 200 per person.

Men egentligen har alkoholen ett värre pris än några hundralappar i månaden. Det kostar i livskvalitet för dem som dricker för mycket och för dem som blir utsatta för alkoholrelaterade brott. Forskarna har konstruerat ett sätt att uppskatta denna kostnad i levnadsår med god livskvalitet.

– Man kan säga att det handlar om 122 000 levnadsår i full hälsa som inte blivit till på grund av alkoholens effekter! säger Johan Jarl.

Det finns också en del lite överraskande resultat i avhandlingen. Ett sådant är att kvinnor som dricker lite alkohol har lägre risk för längre sjukskrivningar än sina helnyktra systrar.  Dessutom är det så, som denna och tidigare studier visat, att helnykterister har lägre lön än "normalkonsumenten". "Normalkonsumenternas" högre lön ska nog snarare förklaras av sociala och kulturella faktorer än av de medicinska effekter som alkoholen har. 

–Att t ex hänga med på en öl efter jobbet kan ge starkare nätverk och bättre relationer med både chefer och arbetskamrater. Helnykteristen däremot kanske ses som en udda typ i vissa sammanhang, menar Johan Jarl.

Inga kommentarer: