måndag 12 oktober 2009

Nya sjukförsäkringen inte särskilt populär

De nya tidsbegränsningar i sjukförsäkringen är inte särskilt populära. Det finns ett flertal för att reglerna är för stränga. Särskilt impopulär är del som kan tvinga sjukskrivna att säga upp sig från sitt ordinarie jobb om Försäkringskassan efter sex månader anser att de kan ta ett annat jobb vilket i praktiken leder till arbetslöshet.

Det är forskarna vis Göteborgs universitets SOM-institut som undersökt vad svenska folket tycker om de nya reglerna i sjukförsäkringen. Det som är nytt från förra året är huvudsakligen två tidsgränser. Efter tre månader dras sjukpenningen in om man kan utföra något annat arbete på sin ordinarie arbetsplats. Efter sex månader kan den dras in om det anses troligt att man kan ta något annat jobb på arbetsmarknaden i hela landet. (Denna gräns kan skjutas upp i sex månader om det är troligt att man inom den tiden kan komma tillbaka till sitt ordinarie arbete.)

Sammantaget kan man säga tremånaders regeln är tämligen populär, 60 procent anser att det är ett bra förslag, vilket kan tyda på att man ser att där delas ansvaret mellan den sjukskrivne och arbetsgivaren. Vid sexmånadersspärren läggs däremot hela ansvaret på den sjukskrivne och det är bara 35 procent som tycker det är bra.

Det finns också en klassaspekt i inställningen till den nya sjukförsäkringen. Drygt var fjärde högre tjänsteman anser att de nya reglerna är för stränga medan mer än varannan arbetare tycker att det är så.

Studien är presenterad i den senaste SOM-undersökningen.

Inga kommentarer: