onsdag 28 oktober 2009

Åska sinkar ekonomisk utveckling, tack IT för det.

Det är inte bara fotbollsspelare, golfare och andra som vistsas på öppna platser i det fria som riskerar att drabbas av blixtens härjningar. Även ekonomin tar skada visar en studie som fyra forskare vid Köpenhamns universitet utfört. De har jämfört produktivitetsutvecklingen i de 48 fastlandsstaterna i USA och funnit att de stater som oftast drabbas av blixtnedslag har en lägre utveckling av produktiviteten än stater där åskvädren inte är lika intensiva.

- Den allmänna uppfattningen har varit att klimatet självklart har en stor inverkan på fattiga länders tillväxt på grund av jordbrukets dominerande roll medan industriländers tillväxt bedömts vara mer robust gentemot vädrets nycker. Våra data från de amerikanska delstaterna visar emellertid att också avancerade ekonomier är mycket mer känsliga för naturfenomen än vad vi hittills har antagit, säger professor Carl-Johan Dalgaard.

De teknologiska ekonomiernas sårbarhet är delvis ett nytt fenomen som hänger samman med utvecklingen av informationstekniken. Även mycket kortvariga strömavbrott om några millisekunder, som är vanliga vid åskväder, är tillräckliga för att skada minneskort och servrar. Detta leder i sin tur till att funktioner som är beroende av datanätverk eller Internet drabbas.

I detta sammanhang är Danmark och Norden lyckligare lottade än USA:s fastlandsstater. Åsk- och blixtfrekvensen är lägre här. Än så länge. Med ett förväntat varmare klimat är det troligt att åskfrekvensens ökar.

1 kommentar:

Fritt ur hjärtat sa...

Hej där! Kul att hitta dig. Lägger dig i min blogglista, kul med fler från egna metropolen;-)
Simone