lördag 24 oktober 2009

Vård av kulturbyggnader räddade byggjobb


Varbergs badhus är en av de många kulturbyggnader som räddats genom samarbete mellan byggbransch, kulturvård och instanser på arbetsmarknaden. Foto: Kulturmiljö Halland.

En färsk avhandling från Chalmers tekniska högskola i Göteborg visar att den metod som kulturvården, byggindustrin och arbetsmarknadssektorn använt i Halland under tio år bevarade nära 100 kulturellt värdefulla byggnader. Samtidigt räddades jobb inom byggindustrin och var tredje byggnadsarbetare fick förstärkt kompetens för att arbeta med och i kulturellt viktiga byggnader.

Under tio års tid utbildades närmare en tredjedel av Hallands byggnadsarbetare i äldre bygghantverk. De upprustade husen har sedan på olika sätt används till att göra Halland mer attraktivt.

- Hallandsmodellen är nu aktuell igen, med finanskris och ny arbetslöshet. Länder som Ungern, Rumänien, Slovakien och Italien har på senare tid efterfrågat våra erfarenheter kring kulturmiljövård och skapande av jobb som syftar till hållbar utveckling, säger avhandlingens författare Christer Gustafsson.

Bland de byggnader som räddades och nu kan bidra till att göra Halland till en bättre plats att besöka eller bo i finns Kallbadhuset, radiostationen Grimeton, Tjöloholms slot
 

- Hallandsmodellen är nu aktuell igen, med finanskris och ny arbetslöshet. Länder som Ungern, Rumänien, Slovakien och Italien har på senare tid efterfrågat våra erfarenheter kring kulturmiljövård och skapande av jobb som syftar till hållbar utveckling, säger Christer Gustafsson.
 Läs avhandlingens sammanfattning här.

Inga kommentarer: