onsdag 7 oktober 2009

Princeton tar farväl av boken

Månne roterar herr Gutenberg i sin grav nu när anrika Princeton Universitity i New Jersey i USA tar farväl av den tryckta boken. Inte helt, och  inte än i alla fall. Men 50 studenter i statsvetenskap och antik idéhistoria kommer att få hela kurslitteraturen i PDF-format förinstallerade i en digital läsplatta. Det är särskilt två saker som man vill ha svar på genom försöket.

- Frågan är om studenterna kommer att tycka att läsplattan är mer attraktiv än dess analoga motsvarighet eller om den mest kommar att uppfattas som störande, säger professor Stanley Katz.

Det andra man hoppas på svar på är om ständig tillgång till hela kurslitteraturen kommer att  få studenterna att ta del av en större del av den obligatoriska kurslitteraturen. I dag får studenterna vid universitetet i Princeton tillgång till litteraturen som ska läggas in i läsplattan på två olika sätt - dels som kompendier av kopierade sidor och dels som böcker som inte får lämna universitetsbiblioteket.

-Det ska bli intressant att se om man genom att befria studenterna från särskilda platser att läsa på kommer att förbättra deras läsvanor, säger Stanley Katz.

Förutom att se vad läsplattan betyder för studenternas studieresultat så är försöket en del av universitetets strävan att minska sin pappersförbrukning.

Inga kommentarer: