tisdag 6 oktober 2009

Politiker håller (faktiskt) sina löften

Det finns en bild av en politiker som en person som inte håller sina löften. Men den bilden är falsk. Det vet Elin Naurin som har kollat.

- Partierna håller klart fler vallöften än vad folk i allmänhet tror, säger forskaren Elin Naurin i en ny avhandling från Göteborgs universitet.

Exempelvis så infriade socialdemokraterna, helt eller delvis,  90 procent av de löften de gav i sina valmanifest i valen 1994 och 1998 vilket är en internationell topplacering.Väljarna har å andra sidan en annan uppfattning. De flesta tycker att politiker tar lätt på avgivna löften.

Varför lever bilden av de löftesbrytande politikerna kvar? En förklaring är att det finns en allmän misstro mot överheten som kommer till uttryck i historier om att politikerna inte håller vad de lovar. En annan förklaring är att väljarna tenderar att lägga in mer i löftena än vad som står där när man, exempelvis som forskare, kollar upp vallöftena. Ännu en tänkbar förklaring är att väljarna tolkar uttalanden från enskilda politiker som vallöften oavsett om dessa kommer med i valmanifesten eller ej.

Länk till avhandlingen.

Inga kommentarer: