tisdag 20 oktober 2009

Övergödning av havet förändrar algernas genetik


Övergödning av haven tycks kunna påverka sammansättningen av algfloran. Det visar Karolina Härnström i sin doktorsavhandling Bloom dynamics and population genetics of marine phytoplankton - Community, species and population aspects som hon lagt fram vid Göteborgs Universitets institutiton för marin ekologi.

Hon har studerat algblommningar av kiselalger i den övergödda danska fjorden Mariager fjord på Jylland. Det visade sig då att de kiselalger som förekom vid stora algblomningar inte var de samma som fanns där vid mer normala förhållanden. Detta är lite av ett mysterium.

Vi känner till förvånande lite om kiselalgernas ekologi, om varifrån cellerna kommer som ger upphov till blomningar och om det är samma populationer som återkommande blommar på en viss plats eller om det skiljer sig åt. Min forskning kan bidra till ett svar, och kanske öka kunskapen om hur algblomningar påverkas av miljöförändringar och hur populationsdynamiken hos dessa alger ser ut i ett mikroevolutionärt perspektiv, säger Karolina Härnström.

Kiselalger i studien är en slags fytoplankton, det vill säga en organism som består av en alg och en cyanobakterie. Fytoplankton är väldigt viktiga då de är en av jordens största syreproducenter. Tidigare kallades de för blågröna alger.

Kiselagsfoto: Göteborgs universitet

Inga kommentarer: