Ett sätt att bedriva biologisk krigföring eller terror är att släppa ut smittsamma ämnen i luften. De kan vara bakterier eller bakteriesporer.
Det är naturligtvis bra att kunna testa om luften innehåller sådana smittämnen. Nu har forskare vid Uppsala universitet tillsammans med FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut) och Uppsalaföretaget Q-linea tagit fram ett nytt och känsligare instrument. Det är inte helt lätt att bygga en sådan detektor. Luften är nämligen full av ämnen och det gäller att kunna identifiera och skilja ut de farliga ämnena från exempelvis alla dofter som finna i en skog eller i jordbruksmiljö.
Vid ett fältmässigt test lyckades det nya instrumentet inom en timma att påvisa mycket låga halter av bakterier och bakteriesporer i luften.
- Detta är ett stort genombrott för en teknologi som vi har utvecklat under lång tid och som möjliggör känslig detektion av bakterier och sporer genom att analysera enskilda molekyler från dem, säger Mats Nilsson, professor i molekylär diagnostik vid institutionen för genetik och patologi.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar