fredag 23 oktober 2009

Klimatskiften spåras i fjällsjöars kiselalger


De stora globala luftströmningarna påverkar klimatet i Norden. För ungefär 500 år sedan ändrades lufcirkulationen över Skandinavien vilket troligen gav ökad vinternederbörd i norra Sverige. Norra Sverige är särskilt känsligt för förändringar i luftcirkulationen eftersom området påverkas av luftmassor från Atlanten, Östersjön och Arktis. Olika luftmassor ger olika temperatur och nederbörd.

Christina Jonsson vid institutionen för naturgeografi och kvartärgeologi vid Stockholms universitet, har kartlagt dessa skiften genom att se på kiselalger i fjällsjöar.

- Förändringarna i nederbörden påverkar i sin tur sjövattnets syresammansättning och plockas upp av små kiselalger som lever i sjön. Skalen från dessa alger bevaras i sedimentet på botten av sjön och kan analyseras och berätta om förändringar i cirkulationen och variationer i klimatet sedan senaste istiden, det vill säga under de senaste 10 000 åren, berättar Christina Jonsson.


Avhandlingen visar på både långsiktiga förändringar i cirkulationen samt kortare perioder med ändrade cirkulationsmönster. För cirka 500 år sedan skedde en klimatförändring då mängden vinternederbörd ökade i norra Sverige.

- Denna förändring i cirkulationen markerar antagligen början på den så kallade lilla istiden i detta område, menar Christina Jonsson.

Avhandlingen bidrar till att öka förståelsen för hur förändringar i atmosfärens cirkulation har påverkar klimatet i Sverige under de senaste 10 000 åren.


Bilden visar kiselagerna som skvallrar om klimatets variationen. Foto: Christina Jonsson.

Inga kommentarer: