måndag 19 oktober 2009

Övning tränar hjärnan

Genom att lära studenter att jonglera har forskare vid universitetet i Oxford kunnat mäta hur hjärnan förändrar sig vid intensiv inlärning och träning. De studenter som under sex veckors tid först fick utbildning i jonglerandets ädla konst och därefter tränade en halv timme om dagen uppvisade förändringar i de knippen av långa nervtrådar som binder samman hjärnceller. De områden som togs i bruk för att öva jonglering blev helt enkelt effektivare.

- Vi har visat att det är möjligt för hjärnan att förändra sitt eget signalsystem så att det blir effektivare, säger doktor Heidi Johansen-Berg vid institutionen för klinisk neurologi vid universitet i Oxford i England.

Det finns en möjlig viktig konsekvens av upptäckten. Vid vissa sjukdomar, som MS, kan möjligheten att träna upp hjärnans signalsystem vara betydelsefull för att utveckla nya sätt att behandla dem.

För de av oss som är friska har studien också betydelse.

- Det här betyder inte att alla ska börja jonglera för att förbättra sina hjärnor. Med det  finns en använd den eller förlora den aspekt då alla sätt att hålla hjärnan i gång är bra, exempelvis genom att ta en promenad eller lösa korsord, säger doktor Heidi Johansen-Berg


Läs mer här.

1 kommentar:

Friskavfosfat sa...

MS har ingen känd förklaring. Fosfatbrist kan ligga bakom denna sjukdom ansåg fosfatforskaren Harald Bergengren. Han forskade i många år om fosfatets grundläggande funktion i kroppen. Denna forskning behöver uppmärksammas och forskas mer om. Läs mer på bloggen http://friskavfosfat.blogspot.com/
Hälsningar
Katinka