onsdag 21 oktober 2009

Fria fantasier styr teknikinköp

Stora företag lägger ut stora pengar på IT utan att veta varför visar en avhandling från Ekonomihögskolan i Lund. Varför blir det så? Jo, när det gäller teknologi får logik och rationalitet vika för känslor. Resultatet: mångmiljoninvesteringar baseras på önskedrömmar om hur den nya tekniken ska lösa mängder av problem.

– Cheferna och de som ansvarade för att implementera systemet såg framför sig den friktionsfria arbetsplatsen utan störningar. ”Med ett knapptryck” löser sig allt, berättar avhandlingens författare Carl Cederström.

Det är en sak att detta kostar stora pengar som lika gärna hade kunnat slängas i sjön. Vad värre är att ny teknik används som ursäkt för att genomföra stora förändringar och omorganisationer även om dessa inte är nödvändiga på grund av tekniken.

– När cheferna skyller på tekniken ifrågasätter inte de anställda beslutet, utan det är en lättnad att tekniken ”kräver” förändringarna och att ledningen med andra ord inte behövt ta beslutet. Tekniken ses som autonom, den lever sitt eget liv och det är något man får rätta sig efter vare sig man vill eller inte. De anställda rationaliserar beslutet genom att tillskriva tekniken den här rollen för att det är så obehagligt och ångestframkallande att förändringen skulle bero på att ledningen inte ville ha dem, säger Carl Cederström.
Avhandlingen heter “The Other Side of Technology: Lacan and the Desire for the Purity of Non-Being”.

Inga kommentarer: