fredag 23 oktober 2009

Internet piggar upp gamla hjärnor

Visst går det lära gamla hundar sitta framför datorn och surfa. Inte nog med det, de mår bra av det också. Det visar den studie som gjordes vid UCLA i Kalifornien i USA. 24 frivilliga i åldern 55 till 78 år delades in i två grupper. En med rejäl erfarenhet och en med nästan ingen sådan erfarenhet. Efter en magnetröntgen av hjärnan skickades de hem med uppgiften att dagligen använda Internet för att besvara frågor.

Resultatet: De som före studien varit nätnybörjare hade på bara en vecka "föryngrat" sin hjärna. Och det syntes på magnetröntgenplåtarna.

- Vi fann att äldre med en minimal erfarenhet och som söker uppgifter på Internat kan på även en relativt kort tid ändra hjärnans aktivitetsmönster och förbättra funktionen, säger studiens ledare doktor Gary Small professor i psykologi vid the Semel Institute for Neuroscience and Human Behavior at UCLA.

Studien visar att surfa på nätet kan vara ett bra sätt att hålla hjärnan igång.

- Att söka på nätet kan vara en enkel form av hjärngympa som kan användas för att förbättra äldres kognitiva förmågor, säger Teen D. Moody som också ingått i forskateamet.

Förklaringen till Internets positiva inverkan är att sökandet kräver att man kortvarigt håller bitar av information i minnet samt att man konstinuerligt utvärderar och väljer ut information från texter, bilder och grafer vilket får till följd att andra delar av hjärnan aktiveras jämfört med "normalt vardagsliv".

Studien presenterades på en konferens med The Society for Neuroscience i oktober.

Inga kommentarer: