söndag 18 oktober 2009

Dator avslöjar hur bin söker bostad

Har du någon gång undrat hur en bisvärm lyckas bestämma sig för var den ska slå sig ner? Och dessutom göra det på en bra boplats? Lugn, du är i gott sällskap. Det har biforskare gjort också. Men nu får de hjälp av statistiska metoder understödda av modern datorkraft.

En fysiker vid universitetet i Manchester, som säger sig vara intresserad av komplexitetens vetenskap, har berett vägen för biforskarna genom att använd statistiksa metoder i datamodell.

Modellen är inte helt utvecklad, än så länge är bina betydligt bättre på att välja boplats, men  modellen ger möjlighet för biforskarna att lägga in fler faktorer och därmed förfina modellen.

Att hitta bra boplatser för bin kan låta enkelt. Men vänta tills jag förklarat det. En svärm består av tusentals bin. Alla deltar med sin lilla bit i beslutsfattandet som därför är både individuellt och kollektivt. På sätt och vis är det inte så olikt hur atomer formerar sig i den lilla skalan. För att beskriva dessa processer på atomnivå använder man rätt avancerade datamodeller, modeller som inte är så olika de som nu ska avslöja hemligheten bakom bisvärmens i allmänhet mycket kloka val av boplats.

Inga kommentarer: