lördag 17 oktober 2009

Nytt spektroskop gör rymdarkeologi möjlig

Universums allra avlägsnaste delar kommer lite närmare. Åtminstone kan det verka så nu när stjärnfysikerna använder sig av nya speciella spektroskop för att kartlägga avlägsna delar av universum. Det nya med dessa spektroskop är att de är extremt känsliga för infrarött ljus. Därmed klan de också hitta mycket avlägsna galaxer vars ljus genom rödförskjutning orsakad av rymdens expansion (de är på väg bort ifrån oss) gått mot den långvågiga delen av av det röda spektrumet.

Undersökningen är en del av Sloan Digital Sky Survey (SDSS) som använder sig av ett teleskop i New Mexico i USA som är utrustat med de nya rödkänsliga spektroskopen.

Att se långt bort i rummet innebär också att se långt bak i tiden.

- Med dessa instrument ser vi tillbaka till en tid då galaxer och deras svarta hål var mycket mer aktiva än vad de är i dag, säger Guinevere Kauffmann vid Max Planck Institutet för Astrophysics i Garching utyanför Munchen.

Med hjälp av data från de ny spektroskopen hoppas forskare i projektet att kunna få ledtrådar som kan avslöja den mystiska mörka energin som, tror man, utgör 70 procent av universums energi.

Inga kommentarer: