Det ekar allt tommare i kyrkorna i stora delar av Västeuropa. Men det innebär inte att kyrkan som institution är impopulär. Snarare tvärtom. Kyrkan ses som garant för många mellanmänskliga och gemensamma värden i samhället.
Det framgår av Martha Middlesmiss Lé Mons avhandling i religionssociologi, The In-between Church. Studien är utförd i England men analyseras i ett europeiskt och även svenskt perspektiv. Resultaten visar att kyrkan på lokal nivå gör mer än vad som oftast lyfts fram i form av bred samhällsnytta.
Det finns en stor efterfrågan på och acceptans av en kyrka som utgör ett komplement till offentlig vård samt offentlig barn- och äldreomsorg i ett välfärdssystem som upplevs som mer och mer bräckligt. Studien visar att både de som representerar kyrkan som organisation och de som sällan sätter sin fot i kyrkan uppskattar då kyrkans representanter offentligt talar för dem som själva har svårt att göra sin röst hörd, som hemlösa, sjuka, gamla och asylsökande.
- Kyrkan är fortfarande en institution som står för och värnar om gemensamma värden i det offentliga samhället. Den står mittemellan individen och samhället i stort, och är uppskattad av folk. Man vill att den ska finnas kvar. Det förändrar dock inte de dalande besökssiffrorna och betyder inte att kyrkan är på väg att återta sin gamla maktposition i samhället, säger Martha Middlesmiss Lé Mon.
- Frågan för alla som ser ett värde i kyrkans fortsatta existens blir därför hur länge kyrkan som institution kan leva upp till de förväntningar som studien visar att finns, i en tid av sviktande medlemssiffror och svagare uppslutning kring kyrkans kärnverksamhet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar