tisdag 22 september 2009

Hummerlarver larvar inte omkring

Humrar håller sig i sina anfäders trakter. Och det gör de så effektivt att humrarna runt skäret Kåvra, strax utanför inloppet till Brofjorden, och humrarna i Brofjorden är två skilda bestånd.

Den slutsatsen drar Fiskeriverkets forskare sedan de med en ny typ av strömmätare kartlagt havsströmmarna på de djup där humrarna lever. Nykläckta hummerlarver är nämligen helt berorende av stömmen för att förflytta sig. Och på det djup där de lever rör sig inte vattnet på sådant sätt att det skulle kunna flytta hummerlarver från Brofjorden till Kåvra eller tvärtom.

Det vet man sedan man i våras släppte ner 9 strömmätare och fann att de höll sig överraskande stilla.

En poäng med de nya rönen är att det underlättar vid eventuell utsättning av hummer och vid reglering av fisket.

- Märker man att det är dåligt med hummer på ett ställe så behöver man inte genomföra åtgärder längs hela kusten. Väljer man till exempel att sätta ut hummer så vet man inom vilket område som deras avkomma kommer att spridas. Detsamma om man inför fiskeförbud eller andra åtgärder, det räcker med att avgränsa åtgärderna lokalt för att effektivt gynna hummern, säger Vidar Øresland som också ligger bakom konstruktionen av den nya mätaren.

Mätaren har flera andra tillämpningsområden. Man kan följa planktoströmmar, se hur utsläpp från föroreningskällor sprider sig med mera. Kort sagt bilden av det under ytan dolda blir mycket tydligare.

Läs också: Abborrar håller sig för sig själva

Länk till resultaten.

Inga kommentarer: