tisdag 27 oktober 2009

Rätt miljö och bättre mat ger lönsammare fiskodling


Miljö och mat är viktiga faktorer att ta hänsyn till när det gäller att odla fisk så lönsamt som möjligt. Åtminstone gäller det om man odlar abborre visar SLU-forskaren Åsa Strand i sin avhandling. Hon har särskilt riktat in sig på odling av abborre – en ny fisk i odlingssammanhang. Hon har bland annat funnit att abborrar är känsliga för störningar, som skuggor. Om abborrarna stördes av skuggor så minskade tillväxten radikalt, med 33 procetn vid måttlig störning och med 49 procent vid allvarlig störning. Det är alltså lönsamt att låta abborren vara ifred.

– Det kan röra sig om att minimera aktiviteter nära trågen och att modifiera belysningen för att minska skuggbildning, säger Åsa Strand.

Åsa Strand har undersökt det mesta som kan påverka abborrarnas tillväxt. Blanda annat temperatur, storlek, ljus och färg på odlingstrågen. Abborre verkar inte ha några särskilda preferenser rörande trågfärg, vilken kan förklaras av dess förmåga att anpassa sin kroppsfärg till omgivningen. Däremot påverkade trågfärg i kombination med ljusintensitet abborrens tillväxt och foderintag. Vid låg ljusintensitet växte fisken bäst i ljusa tråg. Där var kontrasten mellan fodret och tråget bättre än i mörka tråg.

– När man väljer trågfärg i en odlingsanläggning bör därför ljusförhållandena i anläggningen samt fodrets utseende tas med i beräkningen, säger Åsa Strand.

Bilderna:
Överst: Åsa Strand i akvariet. Foto: Carin Magnhagen.
Till höger: Den övre abborren är odlad i ett svart tråg och den undre i ett vitt. Foto: Anders Alanära.

Inga kommentarer: