torsdag 1 oktober 2009

Talgoxar äter fladdermöss om vintern är hård.

Talgoxar kan om vintern är hård dryga ut födan med övervintrande fladdermöss. Det visar en undersökning som tyska forskare från Max Planck Institut för ornitologi i Seewiesen gjort tillsammans med ungerska kollegor.

Talgoxen och andra mesfåglar är försigkommna födosökare. Sinar de ordninarie källorna kan de växla över till en helt annan diet. Det är det som hänt nordöstra Ungern.

Normalt lever talgoxar under vintern på bär och frön. Men om dessa döljs under för tjocka snötäcken får mesarna användning för sin uppfinningsrikedom.

Under två vintrar har forskarlaget observerat hur talgoxar tog sig in i grottan, i vars tak de vintervilande fladdermössen hängde, snappade åt sig en fladdermuss och åt upp den. Ibland inne i grottan, ibland i ett träd utanför.

Att fåglarna hittar fladdermössen beror i detta fall på att grottans öppning är så vid att där finns lite ledljus. Dessutom så leds de till bytet av fladdermössens varningsljud.

Fladdermöss verkar dock inte vara en särskilt populär maträtt. När forskarlaget bjöd på solrosfrön och bacon var det bara en talgoxe som höll fast vid fladdermusdieten.

Pladdermusen av arten pipistrell har ett fåtal gånger observerats i Sverige. Det är oklart om den lever här eller om observationerna enbart rör flyttande fladdermöss.

Inga kommentarer: