onsdag 7 oktober 2009

Nytt Stonehenge upptäckt

Britiska arkeologer från ett flertal universitet har upptäckt resterna av ett andra men mindre Stonehenge. Detta Stonehenge, som efter färgen på stenen det byggdes av, kallas Blå Stonehenge, ligger vid floden Avon mindre än tre kilometer från det stora Stonehenge.

Det Blå Stonehenge hade en diameter om cirka 10 meter att jämföra med Stonehenges 30 meter. Och restes ungefär för ungefär 5000 år sedan. Det finns inget kvar av Blå Stonehenge förutom de jordfyllda hål där de 25 stenarna stått. Dessa har, tror forskargruppen, släpats iväg för att användas då det stora Stonehenge bygges om för ungefär 4 000 år sedan.

Det finns inga spår av samtida bosättning invid Blå Stonehenge. Däremot många spår av eld vilket tolkas som att plasten använts för kremeringar. Man tror också att de två Stonhenge hänger samman på så sätt att de döda kremerades vid Blå Stonehenge och fördes i procession till Stonhenge där askan spreds eller begravdes. Detta innebär, tror man, att de två stencirklarna bildade en länk mellan de levande, som höll till vid floden Avons stränder och de döda som vilade i Stonhenge.

Teckningen som visar hur Blå Stonehenge kan ha sett ut är gjord av Peter Dunn.



Inga kommentarer: