onsdag 28 oktober 2009

Uppvärmt Medelhav producerar slemklumpar med smittämnen

I alla hav regnar det ner näringsämnen mot bottnen. Det skeri form av döda djur och  alger eller delar av dem och som avföring. Det är normalt och en del av cirkulationen av näringen i havet. Men i Medelhavet har detta, antagligen på grund av högre temperaturer och ökat tillflöde av näring från bebyggelse och jordbruk, fått helt andra och lite skrämmande proportioner.

Nu flyter klumpar av döda djur och växtdelar omkring som sega, slemmiga och kletiga bakteriemoln i Medelhavet. När de sjunker ner kväver de livet på bottnen. Och de är stora - vissa som en fullvuxen människa. Enligt professor Roberto Danovaro vid Polytekniska institutet i Ancona koncentreras sjukdomsvirus och bakterier, som E-coli (tarmbakterie som kan ge magsjuka) inne i slemmolnen:

- De innehåller smittämnen. Det är en risk eftersom man kan få problem om man kommer i kontakt med dem, säger han till National Geographic.

Problemet förväntas bli värre i Medelhavet där ekosystemet är hårt ansträngt och temperaturen väntas stiga på grund av klimatförändringen. Det är inte heller isolerat till Medelhavet utan kan inträffa även i andra hav hävdar Roberto Danovo.

- Vi förväntar oss att detta kan komma att öka i framtiden eftersom det verkar hänga samman med ett dåligt fungerande marint ekosystem och en pågående uppvärmning, säger han


Inga kommentarer: