torsdag 1 oktober 2009

Avlägsen släkting på djupt vatten

På väldigt djupt vatten utanför svenska västkusten lever den lilla ädelstensmasken Diopstihoporus. Förutom det lite spännande namnet, är den intressant för att den är den mest ursprungliga av alla tvåsidingar som finns i Sverige. (Tvåsidingar är djur som är symmetriska på så sätt att de har en höger och en vänstersida som i princip är lika.)

Så den lilla masken ger oss en liten inblick i hur våra förfäder en gång kan ha sett ut. Vi har mycket att tacka de små krypen för. De utvecklade en enkel hjärna och ett extra kroppsskikt som gav plats för inre organ vilket i sin tur bäddade för ett mer intressant födoval. Och bra mat ger bra utveckling vilket är viktigt om man har en hel värld att befolka (bemaska?).

Anders Wahlberg vid Uppsala universitet har studerat den lilla masken för att få en klarare bild av djurrikets tidiga evolution. Resultatet är spännade. Troligen var den gemensamma anfadern till alla tvåsidingar ett enkelt byggt, bottenlevande djur som liknade en för tidigt könsmogen nässeldjurslarv.

- De genbaserade släktskapsanalyserna i min avhandling visar också att just nässeldjuren (exempelvis maneter, min kommentar) är tvåsidingarnas närmaste släktingar. Det är möjligt att den större delen av djurens mångfald härstammar från en enda brådmogen manetlarv, säger Andreas Wallberg.

Tänk på det nästa gåmg du simmar in i en brännmanet på västkusten: Släkten är värst.

Inga kommentarer: